Crni medvjed: 'vlasnik' Sjeverne Amerike

Crni medvjed: 'vlasnik' Sjeverne Amerike

Iako nam, kad nam kažu da postoje medvjedi u Sjevernoj Americi, zamišljamo slavni grizli, istina je da nije onaj koji živi u tim zemljopisnim širinama. I da je 'vlasnik' regije crnac. O njemu vam kažemo u sljedećem članku.

Karakteristike i stanište američkog crnog medvjeda

Ovaj mesožder sisavac je najčešći sisavac u Sjevernoj Americi i Hrvatskoj može se naći iz Kanade i Aljaske u Meksiko. On voli šume i planine, gdje će naći dobru hranu i skrivanje među špiljama i stablima.

Kao što ime sugerira, crni medvjed Ima tamnu krzno na većem dijelu tijela, s izuzetkom njuške, koje su smeđe ili crvenkaste, Neki primjerci mogu imati smeđu kosu, cimet ili čokoladnu kosu, osobito one koji žive u zapadnim Sjedinjenim Državama. Možemo pronaći populacije do 500 pojedinaca u nekoliko nacionalnih parkova kao što su Yosemite, Yellowstone ili Great Smoky Mountains.

Svake godine baca kosu, a njezina debela koža štiti od uboda insekata, Može se mjeriti do dva metra i težiti prosječno oko 150 kilograma, iako su ženke manja i tanji od muškaraca.

Oči su mu male i njegova je vizija vrlo dobra, iako može razlikovati boje, dok su osjećaj mirisa i uha vrlo razvijeni. Njezin dugi njušci omogućuju hranu između stabala, lišća i grana.

Navike, hranjenje i reprodukcija crnog medvjeda

Za razliku od ostalih medvjeda, američka crnina ne preživi na 'strog način', ali ostaje u stanju pospanosti tijekom zime, dok žive na masti koje su se nakupile u jesen … Možete se jesti do 20.000 kalorija i nekoliko litara vode dnevno prije nego što se skrivate u svojoj špilji!

Kada hladni mjeseci završe, kreće prema dolinama i prosječnim visinama kako bi pristupila svjetlu i toplini sunca. Kako ljeti napreduje, odaberite šume gdje se možete zaštititi od visokih temperatura.

Što se tiče hrane, to je svejednako, iako Gnijezdi uglavnom povrće, bobice, žira, trave, voće i bilje. Također troši mrave, termite, pčele ili osećine, koje otkriva i hvata dugim njušcima. On je veliki obožavatelj meda i ljeti se približava rijekama kako bi lovio losos u punom skoku.

Ovaj medvjed je veliki plivač i može se penjati stabala impresivnom agilnošću. Na taj način bježi od opasnosti, uglavnom lova od strane čovjeka. Osim toga, ima mogućnost hodati na svojim stražnjim nogama ili sjesti na stijenu, prtljažniku ili kamenu da se odmori.

Crni medvjed je usamljen gotovo cijele godine, osim za sporadične susrete u područjima s puno hrane, za vrijeme vrućine i reprodukcije, i kada se majka brine o mladuncima (muškarac ne sudjeluje u ovom zadatku).

Parenje se odvija između svibnja i lipnja, a trudnoća traje oko sedam mjeseci, ali ne počinje odmah nakon kopulacije. Ženke izvode usporenu implantaciju ovule tako da se rođenja pojavljuju u jesen.

Svaka legla sastoji se od jednog ili dva šteneta, rođenog bez kose, slijepih i s oko 350 grama težine. Majka im sestre sjede za osam mjeseci, a odande napuštaju jaz kako bi naučili loviti, dobiti dobru bujicu i bijeg od grabežljivaca (uključujući vuka, pumu i smeđi medvjed).

Oni napuštaju majku jednu i pol godine ili nakon što su 'položili' sve majčinske lekcije na kojima će ovisiti njihov opstanak.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: